We use cookies to ensure that our website works as optimally as possible.
We use cookies to ensure that our website works as optimally as possible.

Onderhouds Tips

Wat is er anders aan het onderhouden van een bakfiets?

Dit is een belangrijke vraag van veel van onze klanten, en terecht. Bakfietsen kunnen er tenslotte totaal anders uitzien dan een conventionele fiets, dus ze moeten zeker heel anders zijn om te onderhouden. Rechtsaf? Nou, niet helemaal. Gelukkig voor ons zijn het nog steeds fietsen.  Ze gebruiken in principe dezelfde onderdelen en vereisen vergelijkbaar onderhoud, met enkele belangrijke verschillen.

Wielen

Omdat deze fietsen zijn gebouwd om grote extra ladingen te dragen, hebben ze zeer stevige wielen nodig om het extra gewicht te dragen. Om de wielen in topvorm te houden, moet je ervoor zorgen dat jouw monteur je spaakspanning controleert tijdens het onderhoud. Zo zorg je ervoor dat ze in evenwicht en sterk blijven.

Banden

Al onze bakfietsen worden niet voor niets met lekbestendige banden van hoge kwaliteit uit onze voorraad geleverd. Je wilt zoveel mogelijk goed rubber onder je fiets om controle te houden. Als het tijd is voor nieuwe banden, heb je echter een enorme verscheidenheid aan opties om uit te kiezen, maar je betaalt voor wat je krijgt in de wereld van banden en het is een kritiek punt om niet op te bezuinigen.

Remmen

Hoewel je er niet dagelijks iets speciaals mee hoeft te doen, wil je er zeker van zijn dat ze deel uitmaken van je normale onderhoud. Zorg ervoor dat ze te allen tijde in goede staat verkeren.

Aandrijflijn

Veel mensen zijn verbaasd over hoe snel een aandrijflijn op een gewone fiets kan slijten. Voeg nu een flinke lading toe en een elektromotor die door dezelfde versnellingen loopt en je kunt je voorstellen dat je dit regelmatig moet onderhouden. Gelukkig kan het vervangen van je ketting de levensduur van je aandrijflijn drastisch verlengen.

Elke monteur zal deze onderdelen altijd in de gaten houden wanneer je voor een servicebeurt komt. Aangezien de slijtage van onderdelen echter niet altijd precies overeenkomt met je onderhoudsschema, wil je misschien vrienden worden met je plaatselijke fietswinkel om elke paar maanden even langs te komen om je ketting te laten controleren. Het duurt twee seconden en kan je veel onderhoud besparen. Bij elektrische bakfietsen zien we doorgaans dat aandrijflijnen elke 2000 km worden vervangen.

ONDERHOUD THUIS

De sleutel tot een gelukkige bakfiets begint met eenvoudig onderhoud aan huis, zodat je bakfiets in goede conditie blijft tussen de onderhoudsbeurten door. Dit zijn de vier belangrijkste onderdelen om te onderhouden:

Houd je fiets bedekt

Probeer je fiets zoveel mogelijk droog te zetten. Wanneer je overdag door de regen fietst, is het geen probleem dat de motor van je bakfiets nat wordt. Als dit echter voor een langere tijd gebeurd, zullen de belangrijkste onderdelen snel gaan roesten. Dit is extra belangrijk voor bakfietsen, omdat opslag voor grotere modellen wat lastig kan zijn. De beste zet is om de fiets onder een dak te plaatsen. Of dat nu in de garage, op het dek of in de schuur is. Als geen van deze opties mogelijk zijn, kun je overwegen om te investeren in een goede waterdichte hoes.

Houd je fiets schoon

Vuile fietsen slijten veel sneller hun verbruiksartikelen dan schone fietsen. Van gruis op je versnellingen tot zand in de kabels tot modder op de remblokken, deze kleine schuurmiddelen versnellen de slijtage snel. Het enige dat nodig is, is een snelle spritz van een tuinslang en een veegbeweging met een schone doek om het vuil te verwijderen. Het is niet nodig om je te verleiden met schoonmaakmiddelen of je fiets onder druk te wassen. Deze kunnen in feite eigenlijk meer problemen veroorzaken dan ze oplossen.

Houd je banden goed geventileerd

Veel mensen realiseren zich niet dat zelfs een perfect goede binnenband in de loop van een week 10% van zijn lucht kan verliezen. Dus een week of twee zonder je bandenspanning te controleren, kan het verschil zijn tussen prettig rijden of je banden sneller verslijten. Dit geldt dubbel voor een beladen bakfiets. Je kunt de aanbevolen bandenspanning van je band controleren. Voor wielen van 1,75 “-2,3” breed raden we aan om deze op te pompen tot 50-75 psi (afhankelijk van uw specifieke band) voor een beladen bakfiets.

Houd je ketting gesmeerd

Een goede vuistregel is om je ketting elke keer dat je de bandenspanning controleert, ongeveer één keer per week, te smeren. Hierdoor blijft je fiets soepel schakelen en wordt slijtage aan de aandrijflijn verminderd, vooral op elektrisch aangedreven fietsen die zware lasten duwen. Veeg het oude smeermiddel van de ketting af en neem de ketting af met een doek door de fiets terug te trappen, breng het smeermiddel rechtstreeks op de ketting aan (u hoeft de andere delen van de aandrijflijn niet af te pakken), laat het een minuut staan ​​en veeg dan het overtollige smeermiddel weg . Makkelijker kan niet.

REGELMATIG ONDERHOUD

Hierboven hebben we enkele van de belangrijkste verschillen besproken tussen het onderhouden van bakfietsen en gewone fietsen, maar een ding dat niet verandert, is de noodzaak van regelmatig onderhoud. Denk eraan dat je je fiets ongeveer elke 3 tot 6 maanden laat onderhouden, afhankelijk van het gebruik en houd bovenstaande punten in gedachten wanneer je een onderhoudsplan bespreekt met de mechanica. Als je elke dag 10-15 km met een lading fietst, zie je hier hoe een goed onderhoudsschema eruit zou zien.

3 maanden – Snelle service: kom langs in de winkel om de ketting te controleren, het schakelen af ​​te stellen, de uitlijning van de remmen te controleren, de bandenslijtage te controleren.
6 maanden – Full-service: breng de fiets hier voor een basisservice, vervang de ketting, controleer de wielspanning, ontlucht de remmen, controleer de slijtage van de remblokken, controleer de bandenslijtage.
9 maanden – Snelle service: kom langs in de winkel om de ketting te controleren, het schakelen af ​​te stellen, de uitlijning van de remmen te controleren, de bandenslijtage te controleren.
1 jaar – Fietsverjaardag! Breng de fiets hier om alle versleten verbruiksartikelen (ketting, cassette, kabels, banden, handvatten, enz.) te vervangen, remmen te ontluchten, wielen en elektronische systemen te controleren.

Nu kan uw aantal kilometers met dit schema variëren, afhankelijk van hoeveel u rijdt en hoeveel vracht u regelmatig vervoert. Als je een beetje mechanisch bent ingesteld, kunnen veel van de reguliere inspecties thuis worden uitgevoerd met zeer weinig gereedschap, maar we raden je aan om ten minste eenmaal per zes maanden een tweede paar ogen op je trots en vreugde te richten. Een beetje regelmatig onderhoud kan veel helpen om verrassingen op de weg te voorkomen

Download Technische Informatie

Hoe worden Bafang motors gemaakt?

Hoe zet je de bevestigingsmoer van de motor opnieuw vast?

Informatie over de batterij

561W Standaard  batterij

 

Logo BOAH Bikes